top of page
Agata Business Services Strip

Sad

4DF66AD7-F3A2-490D-A046-260B170E9076_1_105_c.jpeg

Gospodarstwo, w którym teraz rośnie mój sad, zostało założone ponad 75 lat temu przez moich dziadków Annę i Stanisława Droździelów we wsi Wola Różaniecka niedaleko Zamościa.

 

Było to niewielkie 6 hektarowe gospodarstwo a mój dziadek, oprócz uprawy ziemi, zajmował się kowalstwem. Na części gospodarstwa rósł też niewielki sad. Po śmierci Stanisława i Anny ziemia została oddana w dzierżawę sąsiadom. W 2017 roku przejąłem część gospodarstwa (1,5 ha) i zasadziłem jabłonie i grusze. Od początku nastawiałem się na produkcję cydru i perry, i jako pierwszy w Polsce, zasadziłem specjalne odmiany drzew przeznaczone do produkcji tych trunków.


W moim sadzie nie używam środków chwastobójczych ani nawozów zwiększających plonowanie. Do tłoczenia soku na cydr i perry wykorzystuję tylko owoce w pełnej dojrzałości.

IMG_2959.jpeg
Drozdy_duze-czb.webp
Drozdy_duze-czb.webp
Drozdy_duze-czb.webp
Drozdy_duze-czb.webp
Drozdy_duze-czb.webp
Drozdy_duze-czb.webp
Drozdy_duze-czb.webp
Drozdy_duze-czb.webp
Drozdy_duze-czb.webp
Drozdy_duze-czb.webp
Drozdy_duze-czb.webp
Drozdy_duze-czb.webp
Drozdy_duze-czb.webp
Drozdy_duze-czb.webp
Drozdy_duze-czb.webp
Drozdy_duze-czb.webp

Nasz zespół cydrowo-sadowniczy

IMG_2933.jpeg

Adam - Właściciel

IMG_2940_edited.jpg

Zbyszek - szef sadu

IMG_1181_edited_edited.jpg

Stanisław - logistyka 

bottom of page