Cydr i Perry Rzemieślnicze
Produkuję rzemieślnicze cydry i perry. Powstają one z jabłek i gruszek
z mojego własnego sadu, założonego w 2013 roku, na ziemi odziedziczonej po dziadku.
Sad znajduje się na zachodnim Roztoczu, we wsi Wola Różaniecka, niedaleko Tarnogrodu. Okolice te mają bogate
i różnorodne tradycje rolnicze, na tutejszych polach równie często jak zboża, zobaczyć można uprawy malin, porzeczek, agrestu, tytoniu, chmielu, gryki, aronii i drzew owocowych. Nazwy pobliskich wsi (Różaniec, Wola Różaniecka) pochodzą od dzikich róż rosnących na obrzeżach okolicznych lasów. Tereny Roztocza słusznie uchodzą za jedne z najczystszych ekologicznie miejsc w Polsce.
W moim sadzie rosną odmiany drzew specjalnie przeznaczone do produkcji cydru i perry (m.in. Angela, Jane, Dabinett, Bramley, Barland). Cydr i perry z takich owoców mają bogatszy smak i aromat od tych produkowanych z odmian spożywczych.
Cydry i Perry z mojego sadu
W cydrach i perry Filomelos staram się oddać subtelny zapach i złożony smak prawdziwych owoców ze starych odmian, używając tradycyjnych metod produkcji.
Cały proces produkcji, od zbierania i tłoczenia owoców, poprzez fermentację i leżakowanie zajmuje od 6 do 10 miesięcy.
Moje cydry i perry powstają w 100% ze świeżego soku owocowego. Fermentacja przeprowadzana jest w niskiej temperaturze, bez żadnych środków ani urządzeń ją przyśpieszających.