top of page
Copy of Copy of Terms & Conditions for Cleaning Business  (44).png
Copy of Agata Business Services Vector _edited_edited.png

Cydr i Perry Rzemieślnicze

Rycina_edited.png

Produkuję rzemieślnicze cydry i perry. Powstają one z jabłek i gruszek
z mojego własnego sadu, założonego w 2013 roku, na ziemi odziedziczonej po dziadku. 

Sad znajduje się na zachodnim Roztoczu, we wsi Wola Różaniecka, niedaleko Tarnogrodu. Okolice te mają bogate
i różnorodne tradycje rolnicze, na tutejszych polach równie często jak zboża, zobaczyć można uprawy malin, porzeczek, agrestu, tytoniu, chmielu, gryki, aronii i drzew owocowych. Nazwy pobliskich wsi (Różaniec, Wola Różaniecka) pochodzą od dzikich róż rosnących na obrzeżach okolicznych lasów. Tereny Roztocza słusznie uchodzą za jedne z najczystszych ekologicznie miejsc w Polsce.

 

W moim sadzie rosną odmiany drzew specjalnie przeznaczone do produkcji cydru i perry (m.in. Angela, Jane, Dabinett, Bramley, Barland). Cydr i perry z takich owoców mają bogatszy smak i aromat od tych produkowanych z odmian spożywczych.

Sad

Cydry i Perry z mojego sadu

2C3675A7-BA93-457E-BD2E-EA53FC538430_1_105_c.jpeg

W cydrach i perry Filomelos staram się oddać subtelny zapach i złożony smak prawdziwych owoców ze starych odmian, używając tradycyjnych metod produkcji.

Cały proces produkcji, od zbierania i tłoczenia owoców, poprzez fermentację i leżakowanie zajmuje od 6 do 10 miesięcy.

 

Moje cydry i perry powstają w 100% ze świeżego soku owocowego. Fermentacja przeprowadzana jest w niskiej temperaturze, bez żadnych środków ani urządzeń ją przyśpieszających. 

Sad
bottom of page